Kaffka Margit Általános Iskola honlapja


Könyvtár

Könyvtáros tanár: Almási Éva


Nyitvatartás
hétfő 9--15 óra
kedd 8-10 óra
szerda, csütörtök: 10--16 óra
péntek 9-15 óra

könyvtár típusa: iskolai szakkönyvtár
Az alapítás éve: 1958
Fő gyűjtőkör: tankönyvek, iskolai kötelező olvasmányok, ajánlott irodalom, szépirodalom (verseskötetek, novellák, regények), nyelvészet, lexikonok, diáklexikonok, természettudomány) A gyűjtött dokumentum típusok: könyv, időszaki kiadvány A könyvtár a tanulók és pedagógusok számára nyilvános. A 13.000 kötettel rendelkező könyvtár minden nap nyitva tart, állománya folyamatosan bővül. Az intézmény a kézikönyvtár mellett egy olvasóteremmel is rendelkezik. A könyvtári felszerelés közé tartozó tv, video, dvd, számítógép internet-csatlakozással mindenkinek a rendelkezésére áll. Számítógépes könyvtári nyilvántartó programunk a Szirén. Könyvtárunk iskolánk központi helyén található, minden könyvtárhasználó számára a tanítási napok mindegyikén könnyen elérhető és igénybe vehető. A szolgáltatásokat az iskola tanulói, nevelői és technikai dolgozói ingyenesen vehetik igénybe. A könyvtár rendelkezik egy kölcsönző-helyiséggel, egy olvasóteremmel, utóbbiban 20 fő kényelmes elhelyezésére van lehetőség. Adottak a feltételek az olvasáshoz, jegyzeteléshez, könyvtári órákhoz, kisebb rendezvények megtartásához. Könyvtárunk az itt folyó nevelési-oktatási munka szellemi bázisa. Gondoskodik a tartalmi munkához szükséges információhordozókról, eleget tesz a nevelők pedagógiai szakirodalmi és információs kéréseinek. Meghatározó szerepet tölt be az iskola olvasás és könyvtár-pedagógiai tevékenységében, megalapozza a tanulók könyvtárhasználóvá nevelését, segíti az olvasási szokások kialakítását.

2. A könyvtár céljai, feladatai az önálló ismeretszerzés menetének, technikájának elsajátítása - a gyűjtő - és kutatómunka segítése - az olvasás megszerettetése - könyvtári ismeretek bővítése - szakmai, módszertani ismeretek szerzése - a szabadidő hasznos eltöltésére ösztönzés

3. A könyvtár állománya A könyvtár gyűjtőkörébe tartoznak az oktatásban használt tankönyvek, kötelező és ajánlott olvasmányok. Biztosítjuk az oktatásban használt kézikönyveket (lexikonok, szótárak), a pedagógusok munkáját segítő módszertani kiadványokat. Gyűjtjük a tananyagot kiegészítő vagy ahhoz kapcsolódó ismeretközlő és szépirodalmat, a tanítást és a tanulást segítő nem nyomtatott dokumentumokat is. Gyarapítjuk az olvasás megszerettetését segítő, a tanulók olvasóvá nevelését támogató hazai és nemzetközi szépirodalmi olvasmányokat.

4.Állományadatok
hagyományos dokumentumok: 12.418 db
audiovizuális: 545 db
elektronikus: 34 db

5.Szolgáltatásaink
Helyben használat:
egyéni és csoportos (kézikönyvtári könyvek, audiovizuális dokumentumok)
Kölcsönzés:
" a könyvtárból csak azok a dokumentumok kölcsönözhetők, melyek nincsenek helyben használatra kijelölve " a könyvtár bármely dokumentumát csak a könyvtáros tanár tudtával, a kölcsönzési nyilvántartásban való rögzítés után szabad kivinni " egy alkalommal csak egy könyvet lehet kölcsönözni egy hónapra, mely további egy hónappal meghosszabbítható " a továbbiakban erre akkor van lehetőség, ha másnak nincs szüksége rá " a tartós tankönyveket, szükség esetén 2 tanévre kölcsönözhetik a tanulók " a kölcsönzött könyvtári dokumentumok állapotát visszavételkor a könyvtáros-tanár ellenőrzi " az olvasónak a megrongált vagy elvesztett dokumentumot pótolnia kell " nem kölcsönözhet a könyvtárhasználó, ha a könyvtárnak bármilyen címen tartozik.
Előjegyzés:
Ha a keresett dokumentumot már kikölcsönözték, a visszaérkezés után félretesszük az előjegyzést kérő olvasónak.
Számítógép,internethasználat: Felső tagozatos diákok vehetik igénybe nyitvatartási időben. Tanuláshoz, versenyre készüléshez, szorgalmi feladatok elvégzéséhez lehet igénybe venni.

6.Szolgáltatások igénybevételének feltételei
Beiratkozáshoz kötött
- dokumentumok kölcsönzése
- számítógép
- és internethasználat
- előjegyzés

7.Egyéb tevékenységek
Minden évben részt veszünk a kerületi könyvtári versenyen Rendszeresen tartunk évfolyamonként könyvtári órákat. A könyvtári órákon elsajátított könyvtárhasználati ismeretek olyan eszköztudást nyújtanak, amelyek elvezetnek Szentgyörgyi Albert gondolatához: " A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, miközben mi a fejünket használjuk." Itt rendezzük meg a vers -és prózamondó versenyt, a Kazinczy-versenyt, mesedélutánokat.

8.Néhány tudnivaló a könyvtári viselkedésről
A könyvtárban folyó munkához feltétlenül szükséges a csend és a rend megtartása
Ennivalót, táskát, kabátot a könyvtárba nem szabad behozni.
Mobiltelefon csak kikapcsolt állapotban hozható be.
Mindenkinek kötelessége vigyázni a könyvekre, bútorokra.

9.Linkajánló:
www.oszk.hu Nemzeti könyvtárunk, az OSZK honlapja
www.mek.oszk.hu Magyar Elektronikus Könyvtár. Főként magyar nyelvű tudományos, oktatási vagy kulturális célokra szolgáló digitalizált dokumentumokat tartalmaz
www.irodalmiakademia.hu Digitalizált Irodalmi Akadémia. Kortárs magyar szépirodalmi alkotások digitalizált formában. Az írók, költők életrajza, róluk szóló szakirodalom jegyzéke.
www.ki.oszk.hu gyerekirodalom. Gyerekirodalmi adatbázis. A magyar nyelven megjelent gyerekirodalom legjavát sorolja fel rövid ismertetések kíséretében. Hasznos kalauz szülőknek, tanítóknak, gyermekolvasóknak.
www.egyszervolt.hu Honlap gyerekeknek
www.artportal.hu 9000 szócikket tartalmazó, képző- és iparművészeti adatbázis

Tankönyvkiadók honlapjai
www.apaczai.hu Apáczai Kiadó
www.mozaik.info.hu Mozaik Kiadó
www.muszakikiado.hu Műszaki Kiadó
www.ntk.hu Nemzeti Tankönyvkiadó

Kötelező olvasmányok a 2017/2018-as tanévre

1-2. osztályos kötelező olvasmányok
Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Csukás István: A téli tücsök meséi
Fésűs Éva: Mirr-Murr kalandjai
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

3-4. osztályos kötelező olvasmányok
Fekete István: Vuk
Fekete István: Tüskevár
Fekete István: Bogáncs
Tatai Sándor: Kinizsi Pál
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló
Janikovszky Éva: Égig érő fű
Erich Kastner: A két Lotti
Erich Kastner: Emil és a detektívek
Kipling: A Dzsungel könyve
Csukás István: Nyár a szigeten
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Kötelező olvasmányok felső tagozatosoknak

5. osztályos kötelező olvasmányok
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

6. osztályos kötelező olvasmányok
Gárdonyi Géza: Az egri csillagok

7. osztályos kötelező olvasmányok
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa

8. osztályos kötelező olvasmányok
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Shakespeare: Rómeó és Júlia

Korábbi hírek

Sometimes this would be called a sidebar or aside, but it doesn't always have to be on the side to be called a sidebar. Sidebars can be on tops of things, below things, but they are usually beside things – hence it being a called a sidebar.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer nec odio. Praesent libero. Sed cursus ante dapibus diam. Sed nisi. Nulla quis sem at nibh elementum imperdiet. Duis sagittis ipsum. Praesent mauris. Fusce nec tellus sed augue semper porta. Mauris massa. Vestibulum lacinia arcu eget nulla. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer nec odio. Praesent libero. Sed cursus ante dapibus diam. Sed nisi. Nulla quis sem at nibh elementum imperdiet. Duis sagittis ipsum. Praesent mauris. Fusce nec tellus sed augue semper porta. Mauris massa. Vestibulum lacinia arcu eget nulla. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.